Iedereen kent wel het probleem van uitvallend stroom. De stroom valt altijd uit als je er net niet op zit te wachten. Je bent bijvoorbeeld bezig met een belangrijk verslag voor school, je moet een rapport afmaken voor het werk of je zit net die spannende televisieserie te kijken. Het is op die momenten verleidelijk om snel de stop te vervangen en het werk of vermaak weer voort te zetten. Dit is echter zeer af te raden. De stroom valt namelijk niet zomaar uit doordat de stoppen doorgeslagen zijn. Als de stroom is uitgevallen dan komt dit door een bepaalde oorzaak. Zolang deze oorzaak niet is gevonden, kan op elk moment de stroom opnieuw uitvallen.
Mogelijke oorzaken
De meest voorkomende oorzaken van stroomuitval binnen het huis is overbelasting. Van overbelasting is sprake wanneer te veel stroom op een bepaald moment wordt gebruikt. Zo weten veel mensen dat ze niet alle apparaten in de keuken tegelijkertijd kunnen gebruiken. Wanneer u de oven, het koffiezetapparaat en waterkoker tegelijkertijd gebruikt en de stroom valt uit, dan is de kans groot dat het gebruik van deze drie apparaten tegelijkertijd hiervan de oorzaak is. Je kunt de stroomuitval voorkomen door in het vervolg niet meer te veel apparaten gelijktijdig te gebruiken of door apparaten op een andere groep aan te sluiten. Een andere oplossing is om een extra groep te laten aanleggen zodat er meer stroom tegelijkertijd kan worden gebruikt.
Kortsluiting
Een andere veel voorkomende oorzaak van een stroomstoring is kortsluiting. Kortsluiting treedt op wanneer een apparaat van binnen defect is. Als een apparaat kapot is, wordt het apparaat te warm van binnen en kan hierdoor kortsluiting ontstaan. Kortsluiting is erg gevaarlijk. Door de warmte kan namelijk brand ontstaan. Daarom wordt de stroom automatisch uitgeschakeld wanneer sprake is van kortsluiting. In dit geval zult u het betreffende apparaat moeten verwijderen of repareren. Hierna kunt u de stroom weer inschakelen.