Een groot deel van de Nederlanders ontvangt energie van een energieleverancier. We zien echter ook steeds vaker dat er zelf stroom op wordt gewekt. Een goede ontwikkeling natuurlijk, want dit is een stuk beter voor het milieu. Bovendien is het ook nog goed voor jouw portemonnee. Je hoeft namelijk niet te betalen voor stroom die je zelf opwekt. Wil je ook overstappen op duurzame energie? Dan kun je jouw geld investeren in duurzame energiebronnen. Op dit gebied heb je vandaag de dag betrekkelijk veel mogelijkheden. Benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Wij zetten hieronder een aantal populaire duurzame energiebronnen op een rijtje.
Zonnepanelen installeren
De makkelijkste manier om zelf energie op te wekken is met behulp van zonnepanelen. Niet gek dus dat we steeds meer van deze panelen terugzien op Nederlandse daken. Zonnepanelen vangen zonnestralen op en zetten dit vervolgens om in energie. Deze energie gebruik je in huis voor nagenoeg alle elektrische apparaten. Zonnepanelen zijn duur in de aanschaf, maar op de lange termijn verdien je het aankoopbedrag gewoon weer terug. Je neemt immers niet of nauwelijks stroom meer af, waardoor je bespaart op jouw energierekening.
Zonneboiler voor warm water
Naast zonnepanelen kun je ook kiezen voor een zonneboiler. Dit systeem zorgt ervoor dat water opgewarmd wordt met behulp van de zon. Denk niet dat dit kan met de gewone zonnepanelen. Nee, voor een zonneboiler heb je aparte panelen nodig. Deze liggen eveneens op jouw dak. Water wordt verwarmd met behulp van de zon, waardoor jouw cv-ketel in de zomer minder hoeft te draaien. Ook een zonneboiler levert jou dus behoorlijk wat energiebesparing op.
Warmtepomp, gebruik aardwarmte!
Er wordt ook steeds vaker gebruikgemaakt van aardwarmte om een woning mee te verwarmen. Dit kan met behulp van een speciale warmtepomp. Zo’n apparaat wint warmte uit de bodem. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om bijvoorbeeld een woning mee te verwarmen. Naast een warmtepomp op aardwarmte is het ook mogelijk om voor een warmtepomp op lucht te kiezen.