Meterkasten zijn met verschillende componenten opgebouwd. Ieder van deze componenten heeft een unieke werking. Weet u wat de werking van de hoofdzekering in de meterkast is? Iedere meterkast in woningen en bedrijfspanden is van zo’n hoofdzekering voorzien. Het is niet ongebruikelijk, dat er meerdere hoofdzekeringen in gebruik zijn. Dit hangt onder meer af van het formaat van uw woning. Het aantal hoofdzekeringen binnen een woning hangt samen met het aantal groepen. Een groep is vaak gekoppeld aan een losse ruimte, of een combinatie van ruimtes binnen uw woning. Een hoofdzekering is een onmisbaar onderdeel van de meterkast. In dit artikel vertellen onze elektriciens u meer over de werking van de hoofdzekering in de meterkast.
Veilig wonen met een hoofdzekering in huis
Een hoofdzekering voorkomt dat u grote risico’s loopt. Denk bijvoorbeeld aan een brand in huis, als gevolg van een kortsluiting. Een kortsluiting kan ontstaan, als de spanning van stroom wat uw woning binnenkomt te hoog is. Op zo’n moment grijpt de hoofdzekering in en gaat de stroomvoorziening uit. Pas wanneer de hoofdzekering vervangen is, kan de stroom weer op actief. De hoofdzekering dient zodoende als een soort bewaker aan het begin van het elektriciteitsnetwerk in huis. Vanuit de hoofdzekering loopt stroom richting de verschillende groepen van uw woning.
Aansluitwaarde van een hoofdzekering en groep
Zowel de hoofdzekering als de groepen in de meterkast zijn voorzien van een aansluitwaarde. Deze aansluitwaarde geeft aan, hoe hoog de spanning van de stroom mag zijn als deze uw woning binnenkomt. De aansluitwaarde van een stop in de groepenkast is lager, dan de aansluitwaarde van de hoofdzekering in uw meterkast. Het is gebruikelijk dat een hoofdzekering een aansluitwaarde van 25 A heeft. U kan er echter ook voor kiezen om een hoofdzekering met een hogere aansluitwaarde te nemen. Aansluitwaarden lopen op tot 35, 50, 63 en zelfs 80 A. Onze elektriciens kunnen u vooraf adviseren over de meest geschikt aansluitwaarde voor in uw woning.
Bepalen van de meest geschikte aansluitwaarde
Aan de ene kant wilt u voorkomen dat de spanning van stroom te hoog is. Aan de andere kant wilt u dat verschillende apparaten voldoende stroom aangevoerd krijgen om normaal te kunnen functioneren. Bij grootstroomverbruikers moet de spanning hoger zijn, dan bij bijvoorbeeld een lamp of televisie. Als voorbeeld van een grootstroomverbruiker is een elektrisch kooktoestel, een jacuzzi of een laadpaal voor uw auto genoemd. Wanneer u grootstroomverbruikers in huis gebruikt, is het belangrijk om voor een hoofdzekering met een hogere aansluitwaarde te kiezen.